Siz değerli misafirlerimize Türkü Kervanı harika bir müzik ziyafeti sunan Türkü Kervanı dinletmek için kuruldu.

1 Nisan 2009 Çarşamba

Her güne bir mönü

Değişen mevsimlere uygun özel mönüler, daha sağlıklı, zinde bir yaşamın anahtarı olabilir. İşte ideal mönüyü oluşturmanın sırları ve lezzetli birkaç yemek tarifi
Günlük mönü, besin gereksinimlerine göre seçilmiş besinlerin, yemekler halinde değişik öğünlerde gösterilmesidir. Mönüler, belirli mevsimler ve aylar için değişiklik gösterebilir. Mönü planlamada dikkat edilecek unsurlar şunlardır.

1- Her günün mönüsü, bir önceki ve bir sonraki günlerinkine uydurularak birbiriyle ilişkisi sağlanmalı ve böylece eksik besin grubu kalmadan yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.
2- Herhangi bir yemeğin sık kullanılmaması gerekir. Aynı lezzetteki yemeklerin bir arada olması (örneğin: yayla çorbası ve yoğurdun aynı öğünde olması gibi) bıkkınlık yaratabileceğinden aynı tür besinler aynı anda kullanılmamalıdır.
3- Yemekleri, et grubu yemekleri (parça et, köfteler, etli dolmalar, etli sebze yemekleri, kurubaklagil ve yumurtalı yemekler), tahıl grubu yemekleri (pilav, makarna, börek, etsiz dolmalar), etsiz taze sebze yemekleri, sebze salataları ve püreleri, çorbalar, tatlılar, taze meyveler, yoğurt vb., kahvaltılıklar olarak gruplayabiliriz.
4- Bu grupları kullanırken seçeceğimiz yemekler, yapı, kıvam, renk ve şekil yönünden birbirini tamamlamalı, monoton olmamalıdır.
5- Çocuklar için hazırlanan yemeklerde, şekil, renk ve besin değeri bakımında, ayrı bir özen gösterilmelidir.

Taylight Salata
Malzemeler ( 1 kişilik)
  • 60 gram (2 kibrit kutusu) peynir
  • 5-6 adet kurutulmuş domates
  • 2 orta boy enginar rendesi
  • 2 adet ceviz (küçük küçük parçalayın)
  • Roka, tere (1'er demet)
  • Maydanoz (1 demet), marul (1 adet)

  • Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Balsamik sirke, limon, tuz
  • Kırmızı biber (2 çay kaşığı)


  • Hazırlanışı
    Malzemeleri orta büyüklükte doğrayın. Peynir en üste gelecek şekilde servis tabağına alın. Ayrı bir yerde hazırladığınız sosu ilave ederek servise sunun.

    Kalori Hesabı
    Salatanızın 1 porsiyonunun toplam enerji değeri 266 kilo kalori.

    Taylight Sebze Izgara
    Malzemeler ( 1 kişilik)
  • 1 orta boy kabak,
  • 1 orta boy patlıcan
  • 1 kırmızı ve yeşil biber.
  • 200 gram mantar
  • 60 gram parmesan peyniri


  • Hazırlanışı
    Sebzeleri yıkayıp temizledikten sonra ince ince dilimleyin. Fırın ızgarasına dizin ve orta sıcaklıkta pişirin. Servis tabağımıza alıp parmesan peyniri ile süsledikten sonra servis yapın.

    Kalori Hesabı
    Sebze ızgaranızın 1 porsiyon için toplam enerji değeri 129 kilo kalori.

    Taylight Elmalı Tatlı
    Malzemeler ( 1 kişilik)
  • 1 orta boy elma
  • Bir tutam tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz
  • 1 top diyet dondurma


  • Hazırlanışı
    Elmanın kabuklarını soyduktan sonra yatay olarak ortadan ikiye ayırın, üzerine tarçın serperek fırınlayın. Piştikten sonra üzerine dövülmüş ceviz serpin. Diyet dondurmayla beraber servis yapın.

    Kalori Hesabı
    Elmalı tatlının 1 porsiyon için toplam enerji değeri 120 kilo kalori.
    Lida Dai Dai Hua Jiao Nang Seo Yarışması



    Posalı besinlerle zinde yaşayın!


    Çok acıkmayı önler, bağırsakları çalıştırır, pek çok hastalığı engeller... Besinlerin sindirilmeyen kısmı 'posa', formda kalmanın da en önemli anahtarlarından biridir

    Sağlıklı zayıflama konusunda bilgi bombardımanına tutulduğumuz şu günlerde kısaca söylenebilir ki "önemli olan doğru besinleri seçmektir". Doğru besin seçme konusundaki en büyük kriterlerden biri de besinlerin 'posa' değeridir.

    En çok fasulyede...
    Besinlerin sindirilmeyen kısmına 'posa' denir. Bitki hücre duvarını oluşturan ve bitkinin yenemeyen kısımlarına ise 'diyet posası' adı verilmektedir. Nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ile ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyvelerin diyet posası içerikleri yüksektir. Sebzeler içerisinde diyet posası içeriği en yüksek olanlar, taze fasulye ve bezelyedir.

    Kilo verdirir
    Meyvelerin diyet posası içerikleri tüketim şekline göre değişir. Kabuklu yenen meyvelerle daha çok diyet posası alınır. Kepeği ve özü ayrılmış tahıl ürünlerinin posa içerikleri düşüktür. Yüksek posalı diyetler bağırsakları çalıştırır, kilo vermeyi kolaylaştırır. Günde 5 porsiyon taneli tahıl tüketmek şarttır.

    Tokluk yaratır
    Posa, diyetin enerji yoğunluğunu azaltıp tokluk duygusunu artırarak şişmanlığın önlenmesine de yardımcı olur.
    Diyet posası, mide içeriğinin yoğunluğunu arttırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için bireyin yeme istediği azalır.
    Özellikle posa içeriği yüksek besinler bol su ile tüketildiğinde, doyum hissi daha uzun olur.

    Hastalıklara karşı...
    Diyetin posa içeriği ile bazı hastalıkların oluşum sıklığı arasında da ilişkiler kurulmuştur. Örneğin, az posalı diyet alan Batı toplumlarında kalın bağırsak hastalıklarının, kolit ve kanserin, fazla posalı diyetle beslenen Afrika toplumlarından daha sık görülmüştür. Afrika toplumlarında ise kalp hastalıkları ve apandisite de Batı toplumlarına göre daha az rastlanır.
    Posa içeriği yüksek tahıl ve kuru baklagilleri çok tüketen toplumlarda insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı görülme sıklığı düşüktür.

    Hangi besinde ne kadar posa var?
    Besin Posa değeri (100 gr)
    Buğday kepeği 44
    Kuru barbunya 25.9
    Kuru kayısı 24
    Kuru incir 18.5
    Badem 14.3
    Kurutulmuş domates 12.3
    Yer fıstığı 6.8
    Taze bezelye 5.2
    Tam buğday ekmeği 4
    Taze fasulye 3.8
    Muz 3.4
    Havuç 2.9
    Armut (kabuklu) 2.9
    Elma (kabuklu)

    Glisemik indekse dikkat edin
    'Glisemik indeks' bir karbonhidratın kan şekeriniz üzerindeki etkisinin ölçülmesidir. Bir besinin glisemik indeks değeri, onun kan şekeri seviyesini nasıl etkilediğini gösterir. Kana hızla karışan ve kan şekerini fazlaca yükselten besinler indeksi yüksek besinlerdir. Kuru baklagiller, sebze ve meyveler de karbonhidrat içerir. Glisemik indeks, beyaz ekmek ve glikoz (çay şekeri) referans alınarak değerlendirilir. Bu besinlerin glisemik indeksleri 100 olup, sağlıklı beslenme ve zayıflama diyetlerinde önerilmemektedir. Ayrıca besinlerin pişirilme şekli, nişasta, lif, protein ve yağ içeriği ile hazırlama şekli glisemik indeksi etkiler.

    Patlamış mısır
    Haşlanmış veya közlenmiş mısırın glisemik indeksi yüksektir yani kan şekerinizi hızla yükseltip çabuk acıkmanıza neden olur. Oysaki patlamış mısırın, yüksek posa içeriği sayesinde glisemik yükü azdır. Yağsız ve tuzsuz olarak hazırlanmış patlamış mısır, zayıflama diyetlerinde veya canınız abur cubur istediğinde sınırsız tüketilebilir.

    Lida Dai Dai Hua Jiao Nang Seo Yarışması